KGW Wola Kutowa reprezentowało gminę w konkursie na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny”

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
6 kwietnia 2021

Chociaż Święta Wielkanocne już za nami to ich klimat wciąż nam towarzyszy. Do Urzędu Gminy Czarnocin wpłynęły podziękowania dla Pani Anny Pękali Przewodniczącej KGW w Woli Kutowej za udział w Wojewódzkim Kulinarnym Konkursie na „ Tradycyjny Mazurek Wielkanocny”. Co prawda nie udało się w konkursie zając miejsca na podium, jednak Pani Ani serdecznie dziękujemy za reprezentację Gminy Czarnocin oraz gratulujemy pasji, zaangażowania, kreatywności oraz  wkładu pracy w przygotowanie wielkanocnego wypieku wykonanego z regionalnych produktów – mówi Wójt Gminy Roman Miksa. Poniżej prezentujemy sekretną recepturę wykonania pięknego i smacznego Mazurka której, reguły konkursu  nie pozwalały wcześniej ujawnić.

Mazurek wielkanocny

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 200 g  schłodzonego masła
  • 3 łyżki łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Można też przygotować wzorzec pisanki ,wyciąć z papieru i ułożyć na blasze ,i dociąć z ciasta wzór. Z pozostałego ciasta uformować 2 wałeczki i zrobić z nich warkoczyk ,którym obkładamy brzegi wokół naszego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.

Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Dodatkowo

  • 2 szklanki ulubionego dżemu malinowego
  • Aromat różany
  • Migdały
  • Miód
  • Jajeczka czekoladowe
  • Kolorowe posypki

 

Polewa z białej czekolady:

  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  •  300 g białej czekolady, drobno posiekanej
  •  Łyżeczka żelatyny
  • opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu 

 

Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia, zdjęć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i barwnik .

Wykonanie

Na kruchym i wystudzonym spodzie rozprowadzić równo dżem malinowy wymieszany z aromatem różanym. Na wierzch wylać wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady, wyrównać. Udekorować migdałami otoczonymi w miodzie ,jajeczkami i posypką odstawić do stężenia.

                                                   Smacznego

 

Produkty lokalne i regionalne użyte do wypieku mazurka:

 

  • Śmietana 30% z lokalnej mleczarni w Czarnocinie
  • Śmietana 12% z lokalnej mleczarni w Czarnocinie
  • Masło z lokalnej mleczarni w Czarnocinie
  • Dżem malinowy zrobiony z malin z przydomowego ogródka
  • Jaja od swojskich kur
  • Piotrkowski miód wielokwiatowy

Galeria

  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2021-04-06
Data publikacji:2021-04-06
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Anna Popek
Liczba odwiedzin:493