Witamy na oficjalnej stronie internetowej Gminy Czarnocin.
KGW Wola Kutowa reprezentowało gminę w konkursie na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny”
Chociaż Święta Wielkanocne już za nami to ich klimat wciąż nam towarzyszy. Do Urzędu Gminy Czarnocin wpłynęły podziękowania dla Pani Anny Pękali Przewodniczącej KGW w Woli Kutowej za udział w Wojewódzkim Kulinarnym Konkursie na „ Tradycyjny Mazurek Wielkanocny”. Co prawda nie udało się w konkursie zając miejsca na podium, jednak Pani Ani serdecznie dziękujemy za reprezentację Gminy Czarnocin oraz gratulujemy pasji, zaangażowania, kreatywności oraz wkładu pracy w przygotowanie wielkanocnego wypieku wykonanego z regionalnych produktów – mówi Wójt Gminy Roman Miksa. Poniżej prezentujemy sekretną recepturę wykonania pięknego i smacznego Mazurka której, reguły konkursu nie pozwalały wcześniej ujawnić.
Mazurek wielkanocny
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 200 g schłodzonego masła
- 3 łyżki łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Można też przygotować wzorzec pisanki ,wyciąć z papieru i ułożyć na blasze ,i dociąć z ciasta wzór. Z pozostałego ciasta uformować 2 wałeczki i zrobić z nich warkoczyk ,którym obkładamy brzegi wokół naszego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Dodatkowo
- 2 szklanki ulubionego dżemu malinowego
- Aromat różany
- Migdały
- Miód
- Jajeczka czekoladowe
- Kolorowe posypki
Polewa z białej czekolady:
- 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 300 g białej czekolady, drobno posiekanej
- Łyżeczka żelatyny
- opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu
Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia, zdjęć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i barwnik .
Wykonanie
Na kruchym i wystudzonym spodzie rozprowadzić równo dżem malinowy wymieszany z aromatem różanym. Na wierzch wylać wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady, wyrównać. Udekorować migdałami otoczonymi w miodzie ,jajeczkami i posypką odstawić do stężenia.
Smacznego
Produkty lokalne i regionalne użyte do wypieku mazurka:
- Śmietana 30% z lokalnej mleczarni w Czarnocinie
- Śmietana 12% z lokalnej mleczarni w Czarnocinie
- Masło z lokalnej mleczarni w Czarnocinie
- Dżem malinowy zrobiony z malin z przydomowego ogródka
- Jaja od swojskich kur
- Piotrkowski miód wielokwiatowy
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2021-04-06 |
Data publikacji: | 2021-04-06 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Anna Popek |
Liczba odwiedzin: | 494 |